Olej Copaiba

27,77 zł
Brutto *
Obecnie brak na stanie

Olej Copaiba

Olejek Copaiba – co to takiego?

Olejek Copaiba to oleożywica o właściwościach stymulujących, którą pozyskuje się z pni kilku gatunków południowoamerykańskich drzew z rodzaju Kopaiwa (Copaifera). Ten gęsty i przezroczysty rodzaj cieczy może różnić się kolorem, przechodząc od jasnozłotego, po ciemnobrązowy. Ostateczna barwa zależy od stosunku żywicy do olejku eterycznego, które wchodzą w skład oleju Copaiba. Drzewa z rodzaju Copaifera w naturalny sposób produkują swoją unikatową żywicę olejową. Pozyskuje się ją poprzez nakłuwanie lub wybijanie niewielkiej dziury w pniu drzewa. W kolejnym kroku do dziurki wkłada się specjalną rurkę lub słomkę, dzięki której ciecz wypływa na zewnątrz. Można powiedzieć, że proces ten przypomina nieco pozyskiwanie soku z brzozy. Olej Copaiba zbiera się z wielu gatunków drzew, bardzo często mieszając ciecze przed uzyskaniem produktu końcowego. Po dziś dzień olejek ten pozostaje cenioną medycyną ludową wśród plemion Ameryki Środkowej i Południowej.

Ilość

>Zarób 28 punktów/1,40 zł Zarób 28 punktów/1,40 zł (Każdy wydany 1,00 zł = 1 punkt, 1 punkt = 0,05 zł zniżki)
Twój koszyk wyniesie 28 punktów, które można zamienić na kupon 1,40 zł.
print Wydrukuj
Sklep , KADZIDŁA
 

Prywatność gwarantowana

 

Szybka wysyłka

 

Możliwość zwrotu

Olej Copaiba – potencjalne zalety stosowania oleożywicy

Osoby zamieszkujące tereny Ameryki Środkowej oraz Południowej od setek lat wykorzystują olej Copaiba do różnych celów. Szeroki wachlarz zastosowań tej naturalnej żywicy połączonej z olejkami eterycznymi sprawia, że mamy do czynienia z bardzo ciekawym darem Matki Ziemi.

Wśród popularnych sposobów użycia olejku często zwraca się uwagę na jego właściwości przeciwzapalne. Wielu naukowców jest przekonanych, że szereg schorzeń i dolegliwości zdrowotnych wynika bezpośrednio ze stanów zapalnych. Mówi się, że Olej Copaiba dociera do sedna problemu, łagodząc zapalenia i zmniejszając ryzyko rozwoju chorób.

Inne badania wykazały, że olejek eteryczny w połączeniu z żywicą drzew Kopaiwa posiada właściwości neuroprotekcyjne. Może okazać się wyjątkowo przydatny w przypadku ostrych zaburzeń nerwowych, którym towarzyszą intensywne reakcje zapalne.

Olejek Copaiba może również przyczyniać się do zapobiegania uszkodzeniom wątroby. Te często wynikają z zażywania środków przeciwbólowych. Jeśli stosuje się olejek profilaktycznie, może on działać osłonowo na tkanki wątrobowe. Należy jednak podawać go przed zażyciem środków przeciwbólowych.

Okazuje się, że olejek ma także zastosowanie w dentystyce, a konkretniej w pielęgnacji jamy ustnej i zębów. Stosując ten środek można przyspieszyć wypełnianie ubytków w jamie ustnej, a także zapobiegać rozwojowi groźnych bakterii Streptococcus mutans, które powodują próchnicę zębów.

Wśród rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej, olejek często pojawia się w roli naturalnego środka przeciwbólowego. Badania naukowe wykazały właściwości antynocyceptywne Copaiby, które trafiają w źródło bólu, łagodząc go.

Oleożywica drzew z rodzaju Kopaiwa okazuje się także wartościowa podczas walki z trądzikiem. Nawet niewielka ilość olejku jest w stanie przyczynić się do redukcji obszarów objętych zmianami skórnymi twarzy. Wystarczy jedna kropla oleju w połączeniu z tonikiem oczyszczającym, by stopniowo poczuć różnicę.

Olejek Copaiba jest również rewelacyjnym kadzidłem, a jego słodki, drzewny zapach, wpływa kojąco na nerwy. Świetnie sprawdza się po długim i stresującym dniu, dlatego warto wkropić go do swojego dyfuzora, by oczyścić napiętą atmosferę.

 

Olej Copaiba – jak używać, by czerpać korzyści?

Jeżeli chodzi o sposoby użycia olejku z Kopaiwy, na świecie istnieje wiele różnych metod. Przede wszystkim ta unikatowa oleożywica w postaci olejku eterycznego sprawdza się w aromaterapii. Uwalniając swój słodki zapach, wpływa kojąco na nerwy, uspokaja i wycisza, pozwalając także lepiej spać. Perfekcyjnie łączy się z zapachami olejków eterycznych z drzewa cedrowego, róży, cytryny, gałki muszkatołowej, a także wanilii.

Tradycyjnie olejek Copaiba może być również wykorzystywany w postaci dodatku do napoju. Można wkrapiać go bezpośrednio do wody, herbaty czy smoothie, gdzie będzie stanowił ciekawy dodatek o właściwościach przeciwzapalnych.

Olejek sprawdza się także w roli dodatku do balsamów i toników oczyszczających. Jako składnik w kosmetologii, przyczynia się on chociażby do wsparcia usuwania trądziku. Wystarczy jedna kropla do toniku lub kremu, by olejek działał odżywczo i zabezpieczająco na skórę twarzy.

 

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tradycyjnego użycia oleju Copaiba, kliknij tutaj. Na naszym blogu poruszamy obszernie temat zastosowania, zalet, a także potencjalnych efektów ubocznych tego produktu.

No comment at this time.

You Must Login To Review